Ismerd meg a RongyJankó könyveket! Mese a RongyJankó könyvek születéséről

Szerző: Dorogi Lizy Közzétéve:

Ismerd meg a RongyJankó könyveket! 

Mese a RongyJankó kalandkönyvek születéséről

Ezek a mesekönyvek, mint ötletek már jónéhány éve a fiókomban lapulnak. a szürke hétköznapok sodrásában a gyermeki és anyai énem újra és újra a felszínre tört és kérte, majd egyre erősebben követelte, hogy mutassam meg alkotásom. 

Eljött a pillanat! Fogadjátok szeretettel, amilyen szeretettel készítettem. Okozzanak Nektek is olyan örömet és boldogságot, amilyet nekem okozott a megálmodásuk.

 

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy varázslatos ország. Úgy hívták, hogy Meséld el!

Ez egy különleges ország, hiszen ott van minden gyermek lelkében, sőt néha még a felnőttekében is. Ez az ország azért is különleges, mert állandóan változik. Más a környezete, mások a szereplők és mindig történik benne valami érdekes! Egy azonban sosem változik. Mégpedig az, hogy a történet hőse RongyJankó a huncut kismanó, aki valahogy mindig kapcsolódik a gyermekedhez. Mert a Meséld el! világa nemcsak RongyJankóról szól!

Ennek a varázslatos országnak a közepén lakott egy szép kislány. Mindig mosolygott, szeme csillogott és göndör fürtjei huncutul repdestek az arca körül.

 • Kérek még mesét! – dobbantott a kislány. Anya olvasott még egyet, egy királylányosat.
 • Kérek még mesét! –folytatta. Anya olvasott még egyet. Egy állatosat.

S ez így ment naphosszat. Nem ez volt a baj, hanem, hogy a kislány az elolvasott mesekönyveket sorra széttépte. Hol a borító szakadt le, hol a könyvlap szakadt szét. Rengeteg könyv, amit már nem lehetett megjavítani, landolt a kukában. Anya nagyon szomorú volt. Sok gyermekkori „barátjától” kellett megválnia. Azon gondolkodott mit tehetne azért, hogy a kislánya is barátokra leljen a könyvekben?

Egy napon elhatározta, hogy meglepi kislányát születésnapjára egy mesekönyvvel, egy olyannal, ami csak az ő kislányának van. Anya éjjel-nappal írt. Beleírta a mesébe a lányát, a kedvenc játékát, az esti szertartásaikat, kedves, kedvenc történeteiket, még a pizsamáját is. Minden sorba beleszőtte a szeretetét, a lányának szánt üzenetet. Szőtt bele képeket, feladatokat. A könyv lapjairól pedig az a RongyJankó köszönt vissza, aki a mindennapi életben is a kislány életének része volt. Az Anya által készített baba volt az alvótársa, a barátja, akinek elmondhatta titkait, búját-bánatát.

  A kislány megkapta az ajándékokat, majd el is olvastatta Anyával: egyszer, kétszer, rengetegszer. A kislány imádta, hogy Rongyjankó mellett ő a mese hőse. És ha hiszitek, ha nem, ezen a könyvön azóta sincs gyűrődés, firka vagy szakadás. Ebből olvasott a kislány, mikor elkezdte az iskolát. Már készen voltak a feladatok, kiszínezve a hajdan volt fekete-fehér minták.

  Eltelt sok-sok év. A kislányból nagylány lett, de ez a könyv időről-időre lekerül a könyvespolcról. S ilyenkor Anya és lánya rácsodálkoznak a történetre: Ez Rólad is szól. Nézd milyen nagyot nőttél. S hogy milyen szépen színeztél? Ezen a képen milyen édes vagy! És milyen ügyesen oldottad meg a feladatokat!

  ***

  Te szeretnéd, hogy a gyermekednek legyen egy személyes könyve?

  A RongyJankó könyvek kicsit mesekönyvek, kicsit foglalkoztatók, kicsit kalandkönyvek, kicsit kreatív emlékkönyvek.

  Személyes boldogságom, hogy a mese és az olvasás megszerettetésén túl, a gyermeked örüljön, hogy ő is visszaköszön a mesekönyvek lapjairól és a közös családi emlékek megmaradjanak a későbbi évek folyamán is.

  Kattints ide és fedezzétek fel közösön a RongyJankó kalandkönyveket!

  Kategória: meseolvasás