Adj mesét gyermekednek! Ingyen van és nagy az értéke!

Szerző: Dorogi Lizy Közzétéve:

Adj mesét gyermekednek! Ingyen van és nagy az értéke!

Ha gyermeked az öledben ül, hallgatja a mesét, amit olvasol neki, nézegeti a hozzá tartozó képeket, akkor a szereteten és az alapvető biztonságon túl megtapasztalja az együttmesélés élményét. Észrevétlenül megtanítod neki, hogyan legyen képes koncentrálni, a külvilágot kizárva önmagára figyelni. Mozgásban tartja a gyermeked fantáziáját, hiszen mindent elképzel, amit hall. Ezek a belső képek nemcsak örömöt okoznak neki, de fejleszti a képzelőerőt, segíti a mesék szimbolikus nyelvének megismerését, megértését. 

A közös mesélés lehetővé teszi, hogy olvasni szerető és szöveget értő gyermekké, majd felnőtté váljon, és lehetővé teszi, hogy az iskolai teljesítményben is eredményesebb legyen.

A közös meseolvasás pozitív hatásai

A mesék útmutatást hordoznak az életről, megoldási lehetőséget a problémák kezeléséhez. Eredményesen használhatjuk az oktatásban és a gyógyításban, hiszen „ősi” tudást hordoznak, szabályrendszert ismertetnek meg és erkölcsi útmutatást, vigaszt, bátorítást nyújtanak, enyhítik a lelki és fizikai fájdalmat. 

És sok mindent fejlesztenek:

 • olvasási, szövegértési képességet
 • önálló tanulási képességet
 • érzelmi intelligenciát
 • képzeletet, fantáziát
 • a belső és külső világokban való eligazodást
 • erkölcsi értékrend megszilárdítását
 • férfi és női szerepek tisztázását
 • az élet és halál kérdéseivel való bátor szembenézést

Milyen mesét olvass gyermeked különböző életszakaszaiban?

 • Magzat, újszülött, csecsemő számára a dúdolásod is örömet okoz. Ha boldog vagy, ő is átveszi az érzésed.
 • Egyéves kor előtt nézegethettek képes mesekönyvet. Itt már a tárgyakat, személyeket, állatokat megnevezve, egyszerű mondatokkal meséljünk. pl. Ez itt egy kutya. A kutya eszik.
 • 1,5-2 éves kortól jöhetnek az „énmesék”. Ekkor a gyermekek mindennapjait szőjjük egyszerű történetekbe. Nagyon szívesen hallgatják a róluk szóló meséket, élik újra az aznap történteket. Ezután jöhetnek az állatos mesék, képekkel illusztrálva. A háziállatok és vadállatok meséit is szeretik.
 • 5-6 éves korban következnek a „varázsmesék”. Ebben az életkorban, már képesek ezeket a hosszabb történeteket is végigülni, és tudják a fantáziájukat használni. 

Esti mese nélkül gyermeked belső képalkotási készsége nehézkessé válhat

Meseolvasás, mesehallgatás során mindig legyél figyelemmel a gyermek igényeire. Mindenkinek vannak kedvenc meséi, amit akár egymás után rengetegszer meg bírnak hallgatni. Van, aki nem szereti, ha a szülő eltér az eredeti szövegtől és van aki a fejből mesélést szereti.

Egy fontos dolog. A mese, amit mondasz, segíti a gyermekedet, hogy a világot megismerje. A világban olykor vannak kegyetlenségek is, ezt a mesék magukban hordozzák. De tudnunk kell, hogy a mesék fel is oldják ezeket. Éppen ezért nem szabad a mesét ezeknél a részeknél befejezni, mert a gyermek a félelmével magára maradhat. Tehát folytasd a mesét és hidd el meg fogja adni a feloldást is. A gyermeked mindig annyit és úgy ért meg a meséből, ami a személyiségéhez, érettségéhez megfelelő. Ne akard megmagyarázni, levonni a tanulságokat! A gyermek megteszi magának. Ha a gyermeked igényli, akkor beszéld meg vele, hogy ne maradjanak kétségei.

Ha a TV, internet elé ülteted gyermeked mesét nézni, akkor tudnod kell, hogy a gyors képi effektek, a feloldatlan agresszió nem fogja gyermeked egészséges fejlődését szolgálni. Sajnos ez sokszor vezet az iskolai kudarcokhoz, mert a fantázia, a belső mozi hiánya olvasási problémákhoz, szövegértési nehézségekhez, iskolai kudarcokhoz fog vezetni. Megéri?!

A közös mesélés, az ölelés, az együtt töltött boldog gyermekkort okoz! Tessék rá vigyázni!

A szülővel közös alkotás, az együtt töltött idő erősíti a szülő-gyermek kapcsolatot, fejleszti a gyermek készségeit (pl.: finommotorika, gondolkodási). De ami ezeknél is fontosabb értéket teremt: a család és az olvasás szeretetét! Ha szeretnél gyermeked számára egy fejlesztő mesekönyvet, kattints ide és nézd meg saját készítésű kalandkönyveimet, melyben RongyJankó, a huncut kismanó szegődik gyermeked barátjául a történetben.

Kategória: meseolvasás